Zoek

Nieuws

Meer van het laatste nieuws

  1. Kennissessie rouw op de werkvloer

    Tijdens de Week van de Mediation organiseert Mediation Amsterdam op dinsdag 31 oktober een kennissessie over rouw op de werkvloer. Deze kennissessie is ook zeer interessant voor vertrouwenspersonen. Werknemers in rouw kunnen namelijk in precaire conflictsituaties belanden met collega’s of leidinggevenden, terwijl ze in een kwetsbare staat zijn. Er hangt een soort taboe rond de communicatie met werknemers in de rouw. Uit angst om iets verkeerd te doen, zegt of vraagt men maar niets. Een vertrouwenspersoon kan in die situaties een veilige haven zijn om de problemen mee te delen en te overleggen hoe hiermee om te gaan binnen de werksituatie.

    Rouw op werk.png
  2. Marilyn A-Kum eerste Arnhemse Coördinator tegen Discriminatie en Racisme

    Marilyn A-Kum is de nieuwe Arnhemse Coördinator tegen Discriminatie en Racisme (ACDR). Dat maakte de gemeente Arnhem onlangs bekend. Zij gaat onafhankelijk van de gemeente aan de slag met het voorkomen en terugdringen van discriminatie in de stad. De ACDR is een initiatief van de Arnhemse gemeenteraad. Arnhem is de eerste gemeente in Nederland met een lokale coördinator tegen discriminatie en racisme. 

    Gemeentehuis Arnhem.png
  3. LVV-mailadressen ten onrechte gebruikt

    Beste LVV-leden,

    Zoals velen van jullie hebben gemerkt is er op 3 oktober een mailing naar jullie uitgegaan vanuit Compliance Insights Academy. Dit had niet mogen gebeuren.

    excuus.jpg
  4. 30 jaar ongewenst gedrag in de arbowet

    Op 1 oktober 1993 werd aan de arbowet een artikel over ongewenst gedrag toegevoegd. De ‘Wijziging van de Arbeidsomstandighedenwet in verband met seksuele intimidatie en agressie en geweld’ kwam toen in werking. Hiermee werden werkgevers verplicht een beleid te voeren tegen seksuele intimidatie en agressie en geweld.

    Ongewenst gedrag arbowet.png
  5. Pieter werd vroeger gepest, ging daarna zelf pesten: 'Ik was bang'

    Het is een veelgehoord argument: kinderen die pesten weten niet beter en kunnen de gevolgen van hun daden niet overzien. Maar in de Week Tegen Pesten is er ook aandacht voor pesten door volwassenen: hoewel zij wél beter zouden moeten weten, kunnen ze er soms ook wat van. Hoe komt dat? "Het is een schild zodat niemand ziet hoe kwetsbaar ze ooit waren."

    Pesten jongeman.png
  6. Meldingen seksueel grensoverschrijdend gedrag op universiteiten meer dan verdubbeld

    In de afgelopen vier jaar is het aantal meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag (SGG) op Nederlandse universiteiten meer dan verdubbeld. In 2019 waren dit 141 meldingen bij vertrouwenspersonen en in 2022 waren dit er 300. Dit bleek uit een enquête van Argos over grensoverschrijdend gedrag op universiteiten in Nederland.

    Hogeschool.png
  7. Update stand zaken rondom implementatie landelijk examen

    Logo SKVVoor de duidelijkheid: dit landelijk examen betreft de nieuwe lichting vertrouwenspersonen die vanaf 1 januari 2024 hun basisopleiding gaan doen. Vanaf dat moment moeten de cursisten een landelijk examen doen om het basisdiploma LVV-vertrouwenspersoon te ontvangen. Met het diploma kan men zich inschrijven in het register.

    Logo SKV.png
  8. Gepest en buitengesloten: dit is het pijnlijke verhaal van klokkenluider Maya Kingma (28)

    Ze hoopte dat alles anders zou zijn. Maar een jaar na excuses van ‘haar’ triatlonbond, wordt Maya Kingma (28) uit Deventer nog altijd gepest en buitengesloten. En dat maakt de beste triatlete van ons land bang. ,,Je voelt je niks meer waard.”

    podcast zonder tekst.png
  9. Moreel gedrag staat niet op zichzelf

    Meer inzicht is nodig om het politieke ambt te begrijpen en te zien waar mogelijkheden liggen om collectief moreel vakmanschap te versterken.

    Moreel gedrag.png
  10. Tips voor betere communicatie over integriteit

    Goed communiceren over integriteit is vaak nog best lastig. Toch is het van belang dat er in de organisatie aandacht is voor integriteit en hoe de organisatie hiermee omgaat. Om werkgevers hierbij op weg te helpen, ontwikkelde het Huis voor Klokkenluiders een brochure met acht praktische tips.

    Communiceren integriteit.png
  11. Internetconsultatie wetsvoorstel 'Vrij en veilig onderwijs' staat open

    Begin april stelde voormalig onderwijsminister Wiersma diverse maatregelen voor ter verbetering van de (sociale) veiligheid op scholen. De VO-raad onderstreept het belang van een open en veilige cultuur op school, maar is van mening dat er in het wetsvoorstel 'Vrij en veilig onderwijs' te veel nadruk ligt op repressie en te weinig op preventie. Tot zondag 24 september kan er via twee internetconsultaties op de voorgestelde wijzigingen in wet- en regelgeving worden gereageerd.

    Klaslokaal.png
  12. Grensoverschrijdend gedrag: omstanders als buffer

    Grensoverschrijdend gedrag heeft enorme impact op slachtoffers. Sociale steun van omstanders blijkt een belangrijke buffer te zijn. Helaas ontbreekt het daar vaak aan. Hoe komt dat? En wat valt ertegen te doen?

    Artikel Alie Kuiper.jpg