Microagressie op de werkvloer uitgelegd - Publicatie Movisie
10 juni 2024‘Waar kom je nou écht vandaan?’ ‘Zo, wat spreek je goed Nederlands.’ ‘Hoe doen ‘jullie’ dat nou?’ ‘Ach, je moet niet zo overgevoelig zijn.’ Als je een migratieachtergrond hebt, persoon van kleur bent, moslim bent, maar ook als je bijvoorbeeld lhbtiqa+ bent, een beperking hebt of een vrouw bent in een organisatie vol met mannen, ben je waarschijnlijk bekend met dit soort opmerkingen. Het zijn de zich steeds herhalende subtiele uitspraken of handelingen die je laten merken dat je wordt gezien als ‘anders’. En waarmee mensen je benaderen vanuit een stereotype beeld. Dit worden ook wel microagressies genoemd. In deze publicatie beantwoorden we hier veel gestelde vragen over, zoals: wat zijn veelvoorkomende microagressies? Waarom zijn ze schadelijk? Wat kan je eraan doen als werkgever? En wat is hierbij de taak van de gemeente?
Deze publicatie van Movisie is allereerst bedoeld voor gemeenten: voor beleidsambtenaren die de taak hebben om discriminatie aan te pakken (of inclusie te bevorderen) in de stad of het dorp en voor leidinggevenden, staffunctionarissen, leidinggevenden, D&I-specialisten en anderen die zich bezighouden met sociale veiligheid op de werkvloer bij de gemeente als werkgever.
Daarnaast is deze publicatie ook bruikbaar voor professionals binnen andere typen organisaties die de sociale veiligheid in hun organisatie willen verbeteren.
OVER DE TOTSTANDKOMING VAN DEZE PUBLICATIE
Deze publicatie is tot stand gekomen door het in kaart brengen van wetenschappelijke (peer reviewed) literatuur. Om de tekst goed te laten aansluiten bij de Nederlandse context, hebben diverse medewerkers van Movisie voorbeelden toegevoegd die zij kennen uit hun eigen leven.
Deze korte publicatie is geen ‘systematische review’. Dat betekent dat het niet het doel is om een compleet overzicht te geven van de beschikbare peer reviewed literatuur. Het doel van deze publicatie is meer praktisch: om de lezer inzicht te geven in microagressies en handvaten om daarmee om te gaan op de werkvloer.