Logo

Update Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld

Update Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld

26 juli 2024

Via een nieuwsbrief houdt het Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld ons op de hoogte van de ontwikkelingen van het actieprogramma. Met verschillende handige links en downloads, een gratis training en een open call for proposals voor u als vertrouwenspersoon. We delen deze nieuwsbrief dan ook graag met u.

Publiekscampagne NAP: Met elkaar trekken we de grens

Van 19 maart tot en met 9 april liep de campagne 'Met elkaar trekken we de grens' onder andere via radiospots en online video’s. Deze eerste publiekscampagne vanuit het NAP richtte zich op de werkvloer en moedigde organisaties aan om actief gesprekken te voeren over (on)gewenste omgangsvormen binnen hun teams. Niet alleen als er iets is voorgevallen, maar juist ook preventief ter voorkoming van. Door open te bespreken wat wel en niet oké is op het werk, kunnen we samen seksueel grensoverschrijdend gedrag doorbreken.

Onderzoek toont aan dat de campagne een stijging van 10% teweeg heeft gebracht in het aantal leidinggevenden dat (on)gewenste omgangsvormen en seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekt op de werkvloer tijdens de campagneperiode.

Vanaf 30 september volgt een tweede campagneperiode. Drie weken lang zal de campagne weer te horen en zien zijn op radio en online, met nieuwe varianten van de uitingen. Voor meer informatie en de verschillende communicatiematerialen, bekijk de campagnetoolkit.

Goed georganiseerd landschap steun- hulp- en meldpunten

Op 16 mei vond een informatiebijeenkomst plaats over de ontwikkeling van een ‘goed georganiseerd landschap steun-, hulp- en meldpunten‘. Tijdens de bijeenkomst is met ketenpartijen teruggeblikt op welke stappen zijn gezet. De bijeenkomst leverde belangrijke inzichten en gesprekspunten op. Hiervan is een informatiebericht gemaakt met daarin de belangrijkste punten op een rijtje. Deze vinden jullie in de bijlage. De eerstvolgende informatiebijeenkomst vindt plaats op 26 september van 10:00-11:00. De bijeenkomst bijwonen? Zie hiervoor informatiebericht goed georganiseerd landschap.

Open call for proposals: Seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld

Onderzoeken voor de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld worden grotendeels uitgezet via het programma de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Het NWA-programma wil bestaande kennis bundelen en nieuwe kennis ontwikkelen om (on- en offline) seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld te voorkomen. De NWA-call ‘Seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld’ is gepubliceerd op 25 juni j.l. waarbij kennisinstellingen en maatschappelijke partijen worden opgeroepen gezamenlijk onderzoeksvoorstellen in te dienen.

De deadline voor het indienen van initiatieven is 23 september 2024, 14:00 uur, gevolgd door collaboratieve workshops in oktober. Bekijk hier de volledige uitvraag voor meer informatie en de voorwaarden.

Convenant sociale veiligheid in het hbo, wo en de wetenschap

Begin juni 2023 heeft oud-minister Dijkgraaf samen met Universiteiten van Nederland, Vereniging Hogescholen, FNV, Algemene Onderwijsbond, Promovendi Netwerk Nederland (PNN), PostdocNL Board, Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en Landelijke Studentenvakbond (LSVb) het convenant sociale veiligheid ondertekend. Dit betekent dat het landelijke programma sociale veiligheid in hbo en wo is gestart onder leiding van de regiegroep sociale veiligheid. Deze groep bestaat uit experts die verschillende perspectieven uit het veld vertegenwoordigen op onderwerpen zoals diversiteit en inclusie, seksueel grensoverschrijdend gedrag, integraal veiligheidsmanagement en organisatieverandering. De regiegroep komt de komende jaren met initiatieven om de samenwerking binnen de sector op het gebied van sociale veiligheid te stimuleren. Ook zal zij kennis delen en is er ruimte voor ideeën en initiatieven uit de sector om in te zetten op een sociaal veilige leer- en werkomgeving voor iedereen.

Campagne Wet seksuele misdrijven van start!

Sinds 1 juli 2024 geldt de nieuwe Wet seksuele misdrijven. Met deze wet zijn slachtoffers van seksueel geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag strafrechtelijk beter beschermd. Meer vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn strafbaar. Ook online. En straffen zijn verhoogd. Voor aanranding en verkrachting hoef je niet meer te bewijzen dat je gedwongen werd. Ook seksuele intimidatie en sexchatting zijn strafbaar. Verkrachting kan niet verjaren. Het uitgangspunt: seks en seksueel gedrag moeten altijd vrijwillig en gelijkwaardig zijn. Offline én online. Hier vind je meer informatie over de wet.

Om Nederlanders te informeren over de wet en wat dit voor hen betekent is vanaf 1 juli ook de landelijke publiekscampagne gestart. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft een campagnetoolkit samengesteld die je kan gebruiken om jouw doelgroep(en) te informeren over de wet. En het belang van wederzijdse instemming voor én tijdens de seks: consent. De campagnetoolkit met materialen om te communiceren over de wet vind je hier.

Omstanderstraining tegen (seksueel) grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer

(Seksueel) grensoverschrijdend gedrag komt overal voor. Ook op de werkvloer. Maar wat doe je wanneer je dit ziet gebeuren?  Het ministerie van SZW, de Stichting van de Arbeid en de Regeringscommissaris Mariette Hamer bieden in samenwerking met Social Safety de mogelijkheid om een omstandertraining tegen geringe kosten Incompany af te nemen. De training kan ook individueel gevolgd worden. Dit is gratis! Klik hier voor meer informatie over de inhoud van de training, de locaties en hoe je je kunt inschrijven.

Update vanuit de Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld

Onderstaand een aantal zaken vanuit de RCGOG waar we je ook graag over informeren.

  • Handreiking organisaties: In maart dit jaar heeft de Regeringscommissaris de nieuwe editie van haar handreiking voor organisaties gepubliceerd, voor cultuurverandering op de werkvloer; waarin naast de omgang met meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag ingezet wordt op het voorkomen hiervan. Door te werken aan cultuurverandering aan de hand van drie pijlers: de omgangscultuur, organisatiestructuur en het ondersteunende systeem. In het verlengde hiervan is de Regeringscommissaris in haar podcast ‘Alles op Tafel’ in gesprek gegaan met een aantal CEO’s van iconische Nederlandse bedrijven, over de verantwoordelijkheid die zij dragen in de preventie en aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Op dit moment wordt er gewerkt aan een interactieve variant van de handreiking die organisaties, groot en klein, helpt om op een eenvoudige manier bij de informatie te komen die zij op dat moment nodig hebben. Hierover later meer.
  • Adviezen: Na de adviezen over de aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag in het hoger onderwijs en wetenschap en in penitentiaire inrichtingen, werkt de Regeringscommissaris op dit moment aan een advies over de ontwikkelingen in het aantal meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij hulpverleningsinstanties. In deze analyse brengt zij in kaart hoe het aantal meldingen bij hulpverleningsorganisaties (Centrum Seksueel Geweld, Slachtofferhulp Nederland, Fier, Helpwanted en Veilig Thuis) zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld, wat hierop van invloed is, en wat er nodig is om te zorgen dat melders de hulp en ondersteuning kunnen (blijven) krijgen die zij nodig hebben. De resultaten hiervan worden na de zomer gepubliceerd.
  • Regiobezoeken: Vorig jaar is het team van de Regeringscommissaris begonnen met het organiseren van diverse regiobezoeken, aan Groningen en Limburg, gevolgd door recente bezoeken aan Nijmegen en Rotterdam. In Nijmegen is een bezoek gebracht aan het ROC waar de Regeringscommissaris in gesprek ging met studenten van verschillende opleidingen over de impact van straatintimidatie. Er ontstond een bijzonder open en eerlijk gesprek. In Rotterdam heeft het team net als in Groningen en Limburg, ingezet op kennisdeling, betrokkenheid en verbinding op diverse niveaus, namelijk regionaal beleid, hulpverlening, onderwijs en het maatschappelijk gesprek. Na de zomer volgt een regiobezoek aan Overijssel en de Hanzesteden.
  • Studentenpact: Tot slot kort aandacht voor de voortgang van het Studentenpact, dat onder andere heeft geleid tot een gedragscode die recent door 49 studentenverenigingen is getekend. Het is een belangrijke periode voor het pact, omdat huidige bestuurders afscheid nemen en nieuwe bestuurders het stokje overpakken. De Regeringscommissaris besteedt aandacht aan de overdracht van het pact en zal eind augustus met de nieuwe generatie bij elkaar komen om succesvolle initiatieven vanuit het pact podium te geven en inspiratie te bieden voor toekomstige initiatieven. De bijeenkomst zal studenten motiveren en stimuleren om door te blijven gaan op de goede weg die zij zijn ingeslagen.


Heeft u vragen of informatie? Laat het weten via NationaalActieprogrammaSGGenSG@minocw.nl
Voor meer informatie over het actieprogramma, kijk op www.rijksoverheid.nl/nationaalactieprogramma

Seksuele intimidatie kantoor.png