Logo

Ambtenaren openen eigen meldpunt over misstanden bij gemeente Amsterdam

Ambtenaren openen eigen meldpunt over misstanden bij gemeente Amsterdam

19 juli 2024

Ambtenaren van de gemeente Amsterdam hebben een meldpunt in het leven geroepen voor misstanden op het werk. Dat initiatief volgt op een begin deze maand verschenen onderzoek dat aantoonde dat pestgedrag en discriminatie diep zijn ingesleten in het gemeentelijk apparaat.


Ze trekken daarbij op met medewerkers van het GVB, die ook een website hebben gemaakt om soortgelijke misstanden bij het gemeentelijk vervoersbedrijf te melden.

Via de website ambtenareninactie.nl kunnen gemeenteambtenaren anoniem klachten melden over hun werksituatie. Vorig jaar nam wethouder Hester van Buren (Personeel en Organisatie) al het initiatief voor een extern steun- en meldpunt, maar daar hebben de mensen achter de website geen vertrouwen in. Hoewel tal van ambtenaren zich de afgelopen jaren hebben uitgesproken over de misstanden en er meerdere onderzoeken zijn uitgevoerd, verandert er niets, schrijven de anonieme initiatiefnemers op de website.

Ze zeggen allemaal te maken te hebben gehad met ‘ontoelaatbaar gedrag’ van leidinggevenden. ‘Allen hebben wij de koninklijke weg bewandeld om dit intern aan te kaarten en te melden via de hiërarchische lijn’, zoals vertrouwenspersonen, het gemeentelijke Bureau Integriteit ‘en zelfs de politiek’. ‘Dit leidde vaak tot nieuwe narigheid en problemen.’

Lees hier verder

Bron: Parool, 16 juli 2024

Amsterdam.png