Logo

OM: onderzoeksbureau dat voor PvdA Gijs van Dijk onderzocht handelde ‘strafbaar’

OM: onderzoeksbureau dat voor PvdA Gijs van Dijk onderzocht handelde ‘strafbaar’

26 juni 2024

Onderzoeksbureau Bezemer & Schubad, dat in opdracht van het partijbestuur van de PvdA oud-Kamerlid Gijs van Dijk onderzocht, beschikte niet over de vereiste vergunning om een rechercheonderzoek naar hem te mogen uitvoeren. Het onderzoeksbureau heeft daarmee strafbaar gehandeld, zo concludeert het Openbaar Ministerie na afronding van strafrechtelijk onderzoek naar de kwestie. Wat de gevolgen zijn voor de positie van partijvoorzitter Sent is niet duidelijk. De partij wil nog niet reageren*.

Het Openbaar Ministerie schrijft in een brief van 19 juni aan de advocaat van Gijs van Dijk, die HP/De Tijd in handen kreeg: “Gelet op voorgaande komt het Openbaar Ministerie tot het oordeel dat B&S zich schuldig heeft gemaakt aan het zonder vergunning verrichten van recherchewerkzaamheden naar Van Dijk. Dit is strafbaar op grond van artikel 1 onder 4 van de Wet op de economische delicten (“WED”) juncto artikel 6 lid 1 sub 5 WED.”

Pikant: de onderzoeker die het strafbare onderzoek naar het oud-PvdA-Kamerlid deed en daarvoor volgens het OM zonder de vereiste vergunning recherchewerkzaamheden naar Van Dijk verrichtte, werd nu zelf door het OM als ‘verdachte’ gehoord.

Het OM laat tevens weten over te gaan tot een zogenoemd ‘beleidssepot’. Men schrijft in de brief: “Alles afwegende komt het Openbaar Ministerie tot de conclusie dat een (beleids)sepot op grond van de code 52 (door feit of gevolgen getroffen) en de code 55 (gewijzigde omstandigheden) een passende afdoening is.”

Het Openbaar Ministerie schrijft daarover: “Bovendien heeft de zaak veel aandacht in de media gekregen en gesteld kan worden dat B&S hierdoor negatief in het nieuws is geweest.” 

Oud-Kamerlid Gijs van Dijk zelf zegt in een reactie: “Ik ben opgelucht dat het Openbaar Ministerie het met mij eens is dat B&S op strafbare wijze onderzoek naar mij heeft gedaan. Dit is tevens een blamage voor het partijbestuur van de PvdA en in het bijzonder partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent, die opdrachtgever van het onderzoek was, dat – naar nu vast staat – dus op strafbare wijze heeft plaatsgevonden. Ik ben hier ernstig door benadeeld en de zaak heeft grote impact op mijn leven.”

De advocaat van Gijs van Dijk, mr. Christiaan Alberdingk Thijm, zegt in een schriftelijke reactie te onderzoeken hoe hij de schade die Van Dijk als gevolg van het ‘onrechtmatig handelen’ van Bezemer & Schubad (B&S) kan verhalen op het onderzoeksbureau:

“Het OM heeft de aangifte direct serieus genomen en nauwkeurig onderzoek gedaan. Het komt nu tot de conclusie dat Bezemer & Schubad strafbaar heeft gehandeld. Het onderzoeksbureau heeft namelijk zonder vergunning recherchewerkzaamheden naar Van Dijk verricht. Dit is een economisch delict. Hieruit volgt dat Bezemer & Schubad onrechtmatig heeft gehandeld tegenover Gijs van Dijk. Het OM geeft mijn cliënt in overweging de door hem geleden schade in een civiele zaak te verhalen. Dat gaan wij nu voor hem onderzoeken.”

Christiaan Alberdingk Thijm: “De inhoud van het onderzoek deugde al niet. Nu blijkt ook dat het onderzoeksbureau een economisch delict heeft gepleegd en onrechtmatig tegenover Gijs van Dijk heeft gehandeld. Dit kan niet zonder consequenties blijven.”

Een woordvoerder van Esther-Mirjam Sent laat aan HP/De Tijd weten niet op de hoogte te zijn van de brief van het Openbaar Ministerie en daarom in dit stadium niet te willen reageren.

* UPDATE: In een een schriftelijke reactie zegt de woordvoerder van partijvoorzitter Sent tegen HP/De Tijd: “We hebben een tijd geleden een verklaring uitgebracht waarmee we – in het belang van alle betrokkenen – een punt achter deze zaak zetten. Het partijbestuur heeft erkent dat het proces waarmee met de meldingen is omgegaan op verschillende momenten onzorgvuldig is verlopen. Het heeft geprobeerd recht te doen aan alle betrokkenen maar is daar niet goed in geslaagd. Dat was pijnlijk voor alle betrokkenen. Het partijbestuur heeft hiervoor zijn excuses aangeboden. Daar willen we het graag bij laten.”

Bron: HP/De Tijd, 19 juni 2024

Wetgeving.png