Logo

Een op tien studentes had volgens Amnesty seks zonder ermee in te stemmen

Een op tien studentes had volgens Amnesty seks zonder ermee in te stemmen

10 juni 2021

Van de vrouwelijke studenten in Nederland heeft 11 procent tijdens de studie seks gehad zonder dat zij daarmee instemden. Bij mannen gaat dat om een aandeel van 1 procent, meldt Amnesty International woensdag op basis van onderzoek door I&O Research.

Ruim duizend Nederlandssprekende hbo- en wo-studenten kregen in het onderzoek de vraag voorgelegd of zij weleens seksueel contact hadden gehad zonder hun instemming. Meestal was er dan sprake van aandringen of doorgaan zonder te checken of de ander het wel wilde.

In 10 procent van de gevallen werden slachtoffers met fysiek geweld gedwongen tot seks. Ruim de helft van de slachtoffers beschouwde de seks zonder instemming niet als verkrachting. Velen vonden de gebeurtenis niet ernstig genoeg of voelden zich medeverantwoordelijk.

Verkrachting is strafbaar als er sprake is van dwang, geweld of bedreiging. Vorig jaar kwam minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) met een aangescherpt wetsvoorstel. Daarin staat dat verkrachting strafbaar moet zijn als de een wist dat de ander geen seks wilde, maar toch doorzette.

Uit eerder onderzoek van Amnesty bleek dat een op de vijf Nederlandse vrouwen boven de zestien seks zonder eigen instemming heeft gehad. Onder mannen was dat percentage 3 procent.

'Onderwijsinstellingen moeten meer verantwoordelijkheid nemen'

Amnesty gaat met universiteiten en hogescholen het gesprek aan over hoe zij studenten betere bescherming kunnen bieden tegen seksueel geweld.

Volgens de mensenrechtenorganisatie moeten hogeronderwijsinstellingen meer verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid en het welzijn van studenten. Uit het onderzoek blijkt dat zo'n 60 procent van de ondervraagde studenten niet weet waar ze hulp kunnen krijgen na een verkrachting.

"Om te beginnen moeten hogescholen en universiteiten gedegen protocollen opstellen en duidelijk en regelmatig hierover communiceren met hun studenten", aldus directeur van Amnesty Nederland Dagmar Oudshoorn. Ze zegt te zijn geschrokken van het aantal slachtoffers onder studenten.

Demissionair minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) zegt in een reactie het "onacceptabel" te vinden. "Geen enkele student moet hier slachtoffer van kunnen worden. Een veilige omgeving en mensen waarmee je hierover kunt praten zijn cruciaal. Bijvoorbeeld op de universiteit of hogeschool, bij een vertrouwenspersoon of studieadviseur. Die kunnen hulp bieden of hiernaar verwijzen. Het is belangrijk dat zij ook aan de student laten blijken dat er een plek is om je verhaal te kunnen doen. Maar weet ook, bij dit soort ernstige zaken: doe aangifte."

Bron: NU.nl, 09-06-2021

student.jpg.webp