Logo

Justitie begint strafrechtelijk onderzoek naar beeldend kunstenaar

Justitie begint strafrechtelijk onderzoek naar beeldend kunstenaar

11 januari 2021

Tegen de Nederlandse beeldend kunstenaar Julian Andeweg is een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Het Openbaar Ministerie heeft woensdag bevestigd dat de 34-jarige kunstenaar na vooronderzoek nu als verdachte is aangemerkt en verhoord. Andeweg wordt verdacht van onder meer verkrachting, aanranding en huiselijk geweld.

NRC publiceerde eind oktober een artikel waarin de beeldend kunstenaar wordt beschuldigd van gewelddadig en seksueel grensoverschrijdend gedrag, stelselmatig en soms jarenlang. Zeker twintig vrouwen en mannen zeggen slachtoffer te zijn geworden van verkrachting, aanranding, huiselijk geweld, stalking en/of intimidatie. De beschuldigingen gaan terug tot zijn tijd op de middelbare school, veertien jaar geleden. De meest recente beschuldiging die bij NRC bekend is, dateert van eind 2019 – van een aanranding op een besloten feestje in Amsterdam.

Al vanaf 2013 liggen bij de politie meldingen over het gewelddadig gedrag van Andeweg. In het voorjaar van 2019 deed een vrouw aangifte van verkrachting. Het strafrechtelijk onderzoek kwam afgelopen herfst in een stroomversnelling, nadat NRC vragen had gesteld aan het OM. Ten tijde van de publicatie van het artikel in NRC lagen er bij de politie in elk geval vijf aangiftes van verkrachting en/of aanranding. Inmiddels hebben minstens zeven slachtoffers aangifte bij de politie gedaan, maar het OM wil dat aantal bevestigen noch ontkennen.

De beeldend kunstenaar wordt bijgestaan door strafrechtadvocaat Peter Plasman. Hij meent dat Andeweg slachtoffer is van „de meest vergaande vorm van trial by media die ik ooit heb gezien”, laat hij aan NRC weten. „Met als slagroom op de taart dat hij met zijn hele naam in de krant komt.” Plasman zal hem blijven bijstaan als hij na de verkiezingen van maart in de Tweede Kamer wordt gekozen. Hij is nummer twee op de lijst van Code Oranje, de politieke partij waarvan de voormalig Haagse wethouder Richard de Mos lijsttrekker is.

Margreet de Boer van Van Kempen c.s. Advocaten, die meerdere vrouwen bijstaat in de zaak, laat weten de vervolgstappen van het Openbaar Ministerie af te wachten.

De publicatie in NRC leverde een stortvloed aan reacties op binnen en buiten de kunstwereld. Arno van Roosmalen, directeur van de Haagse kunstinstelling Stroom, legde zijn functie neer na de publicatie en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar Andeweg alumnus is, stelde een extern onderzoek in naar de cultuur op school en schorste twee docenten.

Bron: NRC, 06-01-2021

composing-2391033_1920.jpg.webp